De enge waarheid over Fast Fashion


Click here for the English version of this blog Wat is fast fashion?

Fast fashion is goedkope kleding die in een mum van tijd, tegen extreem lage kosten en in grote hoeveelheden door massa-retailers wordt geproduceerd. Deze kleding heeft over het algemeen een zeer lage kwaliteit en is gemaakt om snel te worden vervangen. De bedrijven spelen in op trends en de steeds veranderende mode-idealen. Waar we vroeger elk seizoen genoten van een nieuwe collectie, liggen er nu wekelijks en in sommige gevallen zelfs dagelijks nieuwe collecties in de winkels. 


Goedkope €5 shorts in een fast fashion winkel

De schade die fast fashion veroorzaakt

De textielproductie veroorzaakt naar schatting 10 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Na de olie-industrie is de mode-industrie momenteel de meest vervuilende ter wereld. Volgens Super Goods wordt er per jaar ongeveer 35 miljard kilo kleding geproduceerd.

Heb je ooit nagedacht over wat er gebeurt met de kleding die je weggooit? Alleen al in de VS wordt elke seconde het equivalent van één vuilniswagen met textiel naar een stortplaats gestuurd. Bergen kleding nemen hectares land in Bangladesh en India over. Wanneer kleding op zo'n stortplaats terechtkomt, kan het jaren duren voordat ze bederven. Kleding gemaakt van synthetische stoffen kan tot 200 jaar nodig hebben om volledig te vergaan. Als kleding bederft, geven ze giftige chemicaliën en kleurstoffen af ​​die de bodem en het grondwater aantasten.

Het verven van kledingstoffen is een van de meest vervuilende stappen bij de productie van een kledingstuk. Een groot percentage van alle kleding die ooit is gemaakt, is gekleurd. Er worden veel giftige chemicaliën gebruikt. Studies hebben aangetoond dat deze chemicaliën zelfs tot aan de Noordpool zijn aangetroffen.Naast de chemicaliën die worden gebruikt om de kleding te kleuren, wordt er bij het verven ook extreem veel water gebruikt. Er is gemiddeld 8000 liter water nodig om één spijkerbroek te maken. Alleen al in Nederland worden jaarlijks vijftien miljoen spijkerbroeken verkocht. Al dat water wordt onttrokken aan rivieren, meren en ondergrondse waterreserves, wat uiteindelijk leidt tot extreme watertekorten voor de lokale gemeenschappen en dieren in het wild in het gebied.

Naast het feit dat fast fashion een enorme impact heeft op de natuur, werken de arbeiders in deze branche onder bizarre omstandigheden. In 2013 kreeg de wereld een reality check toen de Rana Plaza-kledingfabriek in Bangladesh instortte, waarbij meer dan 1.100 arbeiders omkwamen en ongeveer 2.500 anderen gewond raakten. Helaas was dit niet genoeg om consumenten te overtuigen hun winkelgewoonten te veranderen. In feite blijft de hoeveelheid kleding die is gekocht in de loop van de jaren toenemen.


De Rana Plaza factory stortte in
en bracht meer dan 1100 medewerkers om het leven
Woman mourn the loss of their daughters and sisters in Bangladesh
Intens verdriet om het verlies van zussen, vriendinnen, dochters of moeders
Foto's: Ismail Ferdous

Wat wij kunnen veranderen

We zeggen niet dat je nooit meer kleding mag kopen. Wij willen alleen uw aandacht vragen om bewust om te gaan met de keuzes die u maakt. Om een ​​aantal positieve ideeën te genereren over wat er mogelijk is en wat enkele alternatieven zijn om de impact op het milieu te minimaliseren, zijn er een aantal onderwerpen die we willen belichten;

Biologisch katoen wordt op een natuurlijke manier verbouwd en dus zonder het gebruik van synthetische chemicaliën zoals kunstmest of pesticiden. Het is een zachter alternatief en gaat ook langer mee doordat het katoen zijn sterke originele eigenschappen behoudt. Het belangrijkste voordeel is dat het beter is voor ons ecosysteem; Er is minder waterverspilling, minder chemische vervuiling van land en een veiligere werkomgeving voor de katoenboeren.

De volgende stap in het productieproces is het verven van de stoffen. Zoals eerder vermeld, gebeurt dit meestal met chemische kleurstoffen. Het duurzame alternatief is om kleding te verven met natuurlijke ingrediënten zoals fruit, planten, groenten en zelfs stukjes hout, die aan kokend water worden toegevoegd. De stoffen worden vervolgens gedrenkt in hete theebaden en de kleur sijpelt automatisch in het kledingstuk. Dit proces is veel beter voor het milieu en vooral voor de mensen die met deze natuurlijke kleurstoffen werken.

Ten slotte zijn we van mening dat plastic een zeer belangrijk aspect is van vervuiling in de fast fashion-industrie. Synthetische stoffen zoals nylon en polyester zijn gemaakt van plastic en leiden tot een ander bekend milieuprobleem: microplastics. Niet alleen plastic zakken, flessen en rietjes zijn verantwoordelijk voor microplastics, ook kleding wordt gemaakt van plastic stoffen. Bij het wassen van onze kleding in de wasmachine komen plastic deeltjes vrij. Omdat deze strengen zo dun en klein zijn, kunnen de filters in onze systemen het niet opvangen voordat ze het zeeleven bereiken en uiteindelijk ook in ons voedsel en drinkwater terechtkomen. Daarom kan het vermijden van het gebruik van plastic veel helpen om de ecologische impact van de mode-industrie op ons milieu te minimaliseren.

Je kunt nog meer informatie vinden op onze Fast Fashion pagina